Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че очаква до юни-юли  да

...
Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че очаква до юни-юли  да
Коментари Харесай

Ковачевски обясни кога очаква да пуснем Скопие в ЕС

Македонският министър председател Димитър Ковачевски разгласи, че чака до юни-юли  да се разрешат множеството от дискусионните въпроси сред България и Република Севена Македония.

Той обаче посочи, че не се обвързва с дати за отпадане на българското несъгласие.

" Виждам триумфа на срещата с българския министър председател Кирил Петков вновия звук и метод на връзка, който зададохме посредством нея, защототя мина в позитивен дух и на нея говорихме за преодоляванена проблемите. " Основно обсъждахме по какъв начин да възстановимдоверието ", сподели Ковачевски в изявление за македонската телевизия Канал 5.

Той акцентира, че в посока на добросъседските връзки и надграждане на взаимни планове в работните групи, които ще бъдат избрани на взаимното съвещание на двете държавни управления през идната седмица в София, ще бъдат включени институции, представители на бизнес общността, университети, юношески организации, представители на неправителствения бранш и специалисти в съответната област. Съвместни работни групи ще предизвикват връзките в региона на стопанската система, търговията, инфраструктурата, нововъведенията и образованието и взаимно ще рапортуват за постигнатите резултати, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Не съм привързан с дати. Аз съм оптимист, само че разумен оптимист, което значи, че работя за реализиране на съдействие. Имам метод бързо да стигнем до решение, само че никога не би трябвало да бързаме. Трябва да стигнем до качествено решение, което ще резервира достолепието и на македонските, и българските жители, и ще бъде в духа на европейските полезности, в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, сподели Ковачевски.

На въпрос за това по какъв начин ще вземат решение идващите въпроси от пакета 5+1, подложен от България, който след отпадането на точката да нотата до Организация на обединените нации станаха 4+1, Ковачевски застъпи тезата на президента Пендаровски - този пакет се трансформира в нова методология - тази на работните групи, които ще би трябвало да вземат решение решимите проблеми, а по-трудните могат да останат за напред във времето, когато доверието е във фаза, в която могат да бъдат решени. " Изпратихме нота, тъй като това е един от българските въпроси, а в нея няма нищо противоречиво - това е демонстрация на благосклонност. Всички останали въпроси остават в пакета на 5-те работни групи, в които би трябвало да създадем процедура на взаимна работа. Надявам се, че до юни - юли ще сме по-близо да решение на въпросите ", сподели Ковачевски.

" Винаги съм подкрепял, че е значимо да бъдат спазвани правата на по-малките етнически групи. Това е част от процеса на влизане в Европейски Съюз и нямаме съответен диалог дали това да стане. Навсякъде има жители, които се самоопределят по различен метод, само че те би трябвало да уреждат правата си съгласно законодателството на съответната страна ", сподели Ковачевски.

" Езикът и идентичността не се разискват ", още веднъж съобщи той. " Нищо не се прави зад тила. Затова има диалози. Без да се допират ползите на македонската или българската страна и в сходство с Резолюцията в нашия парламент ", сподели министър председателят Ковачевски за решаването на разногласието с България, като оцени срещата с българския си сътрудник Кирил Петков като позитивна стъпка.

Ковачевски вижда пред себе си 12 години в ръководството на страната. " Поехме отговорност за решаването на провокациите пред жителите - имаме пандемия, енергийна рецесия. Нашето съглашение за сформиране на това държавно управление е " Правителство 2022-2024 година ", отговори той на въпрос за настояването на опозицията за предварителни избори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР